הזהב המשיך את המגמה המלווה אותו במהלך החודשים האחרונים ועלה באופן ניכר השבוע לשיא
חדש של השנים האחרונות.
תחזיות התמ"ג נחתכות ברחבי העולם בעקבות ווירוס הקורונה. הפחד, מתפשט מהר יותר מהווירוס עצמו.
תיקוני מחיר דראסטיים בשוק המניות בדרך כלל מגיעים בנקודות זמן בהן אתה הכי לא מצפה להם
נתונים כלכליים מעודדים נדחקו בצל הכותרות המרעישות על הווירוס.
יש מספר תפיסות שגויות הנוגעות לכלכלה העולמית שיש להעמיד על סדרן. בין המציאות
בהווה להיסטוריה, מגמות עכשוויות ומדדים כלכליים מובילים, נותר המון מרווח לבלבול. הוא
מתמלא בזרימת חדשות יומיומית ומלחמת פוקוס באמצעות כותרות חותכות אשר רק מוסיפות לערפל.
התשובה לכך – ניתוח אשר שם דגש על יותר עובדות ונתונים מספריים, פחות דעות ומילים.
להיות שורי ואופטימי בשוק המניות זה אף פעם לא משימה קלה. אם נוסיף לזה את העובדה כי האפיקים המסוכנים עלו בעוצמה במהלך החודשים האחרונים, הדבר הופך לכמעט לא רציונלי.
במהלך כל הדרך, בכל שלב של העליות, היה ניתן למצוא את הגורמים אשר בוחרים לקחת את הצד השני של המטבע – ולהמר על סופו של השוק השורי הגדול אי פעם. הם היו כל כך בטוחים בטענותיהם, שהם שכחו להקשיב לשוק.
הסביבה הכלכלית
ההתעסקות הלא פוסקת סביב הקורונה הורידה מהבמה כמה מהנתונים הכלכליים החשובים ביותר שהתקבלו במהלך השבועות האחרונים.
· בסוף חודש ינואר התקבל נתון התמ"ג לרבעון האחרון של 2019 ועמד על 2.1%, הביס את תחזית הכלכלנים שעמדה על 1.8%. בהמשך, הפדרל ריזרב החליט להשאיר את רמת הריבית כפי שהיא. מדובר בהמשך הפוגה לטרנד היורד שהחל במהלך חצי השנה השנייה של 2019. צעד זהיר ונדרש של הפדרל ריזרב אשר יבחן את כליו והשפעת המדיניות שלו בהמשך הדרך תוך התמודדות עם שלב מתבגר של המחזור הכלכלי הנוכחי.
· מדד הייצור של האמפייר סטייט מציב תנאים עסקיים הולכים ומשתפרים וממשיך לעלות מהתחתית שסימן בחודש יוני האחרון. זהו הנתון הגבוה ביותר שסיפק המדד מאז מאי 2019.
היתרי בניה חדשים בחודש ינואר המשיכו להציג עליה ותנועה עקבית מעל השיא האחרון שסומן במהלך שנת 2015. סקטור הבינוי ממשיך להפגין עוצמה והדבר מעיד על פעילות כלכלית בריאה.
מדד ISM במגזר הייצור חזר להציג נתונים המשקפים התרחבות בפעילות הכלכלית בחודש ינואר ועלה מעל רמת ה-50, זאת לאחר 5 חודשים רצופים שבהם המדד הציג התכווצות וסיפק נתונים נמוכים מ-50. מדד ISM במגזר השירותים, החלק הכביר יותר הכלכלת ארה"ב, ממשיך להציג עוצמה יחסית. מדד ה-ISM
תיקי השקעות בעלי 7 ספרות בעליה - המשקיעים ממשיכים לזרום לתוך שוק המניות כשברקע קולות התופים מלוות את השיאים החדשים. פידליטי, אחת החברות הפיננסיות הגדולות בעולם, טענה בשבוע האחרון כי כמות חשבונות ה-IRA וחשבונות 401K בעלי שווי של מיליון דולר ומעלה עומד על מספר שיא של 440 אלף חשבונות (מתוך 27 מיליון חשבונות).
עונת הדוחות
עונת הדוחות מתקדמת לקראת סיומה ואפשר להתחיל לסכם את הנתונים.
437 חברות מדד ה-S&P500 דווחו את תוצאות הרבעון האחרון של שנת 2019, 70.5% מהן דווחו על רווחים גבוהים ביחס לתחזיות האנליסטים.
הרווחים ברבעון האחרון של 2019 צפויים להציג צמיחה של 3.2% ביחס לרבעון האחרון של 2018, כאשר 8 מתוך 11 סקטורים צפויים להציג צמיחה ביחס לרבעון המקביל בשנה הקודמת. סקטור השירותים הציבוריים מציג את קצב הצמיחה הגבוה ביותר – 16.7%. סקטור הפיננסים במקום השני עם קצב צמיחה של 12.4%.
הזירה הגלובלית
נתוני התמ"ג באירופה נשארו עלובים ורדודים, אך בהתאם לציפיות. התמ"ג בגוש האירו צמח ב-0.1% בלבד ברבעון הרביעי, קצב הצמיחה הנמוך ביותר מזה 5 שנים. מבין החברות הגדולות בגוש, גרמניה הציגה נתון אפסי, צרפת ואיטליה הציגו צמצום של 0.1% ו-0.4% בהתאמה, ספרד לעומת זאת הציגה צמיחה של 0.5% בתמ"ג של הרבעון האחרון בשנת 2019.
ביפן, הנתונים היו עגומים עוד יותר. נתון התמ"ג של יפן ברבעון האחרון של 2019 הציג קצב האטה שנתי של 6.3% בהשפעת העלאת המיסים במדינה אשר נגסה בהוצאות העסקים והצרכנים. קיים סיכוי סביר ביותר שהכלכלה היפנית תסבול מהאטה נוספת גם ברבעון הראשון של 2020, בטח אם לוקחים בחשבון את אדוות ההשפעה של נגיף הקורונה והנתונים הכלכליים הרכים של יפן. הבנק המרכזי של יפן עשוי לנקוט בפעולות מוניטריות מרחיבות בתגובה למצב.
קובעי המדיניות בסין ממשיכים לנקוט בפעולות על מנת לתמוך ולייצב את הכלכלה באמצעות הזרמות של כספים למערכת הבנקאית והורדת ריבית הפריים על הלוואות לשנה מ-4.15% ל-4.05% וריבית פריים על הלוואות לחמש שנים ירדה מ-4.80% ל-4.75%. גם הריבית שבה הבנק המרכזי מלווה כספים למוסדות פיננסיים נחתכה מ-3.25% ל-3.15%. הצעד הזה מצד הבנק המרכזי של סין יעזור לחברות למזער ולהתמודד עם נזקים שנגרמו בעקבות וירוס הקורונה.
משבר הקורונה
אפל (AAPL) הייתה החברה האמריקאית הגדולה הראשונה שטענה כי היא לא תצליח לעמוד ביעדים שהציבה לרבעון הראשון של 2020 בעקבות ביקושים חלשים וכושר אספקה מוגבל.
דרום קוריאה ואיטליה נהפכו למדינות בסיכון גבוה בעקבות התפרצויות מרובות בשבוע האחרון.
מספר הנדבקים מחוץ לסין עומד נכון ל-24 בפברואר על 1770 ו-17 מקרי מוות.
בסין עצמה, כ-77 אלף מקרי הדבקות וכ-2500 מקרי מוות, הרוב המוחלט במחוז הוואן. מספר הנדבקים שהחלימו לגמרי מהווירוס עומד על יותר מ-25 אלף איש. עוד מהנתונים עולה כי האוכלוסייה הבוגרת נמצאת בסיכון הכי גבוה למוות בעקבות השפעות הווירוס.
המספרים מראים כי הצעדים יוצאי הדופן שנקטה סין במלחמה נגד התפשטות הקורונה היו מהירים ויעילים מאחר שככל שאנחנו יודעים, ההתפרצות מוכלת בתוך הוואן. מתוקף כך, אנו מאמינים כי ההשפעה של הנגיף על הכלכלה העולמית תהיה מורגשת, אך באופן מתון יותר מכפי שהאנליסטים אשר חתכו את התחזיות שלהם לקצב צמיחת התמ"ג מאמינים, כך שהנתונים עוד עשויים להפתיע לטובה בסופו של דבר.
אחד הסיכונים שיש לקחת בחשבון הם חוסר יכולת של הממשלה בסין להשתלט על הנגיף בגבולות הוואן, אך בהתחשב בעובדה כי מאות מיליוני אנשים מחוץ למחוז הוואן יחזרו לעבודה בקרוב, הסיכויים שאירוע כזה יתרחש לא גבוהים. סיכון נוסף הוא האפשרות כי הנגיף יישאר תחת שליטה בטריטוריה של סין אך יתפרץ באופן אגרסיבי במדינות אחרות. ההסתברות שאירוע שכזה יקרה בסדר גודל עצום גם הוא לא גבוה לאור הדריכות הגבוהה של מדינות העולם למצב.
מיפוי השוק
מלבד סקטור האנרגיה, כל הסקטורים בארה"ב מציגים מומנטום חיובי ונסחרים מעל הממוצע הרבעוני והחצי שנתי שלהם. סקטור הטכנולוגיה, הנדל"ן והשירותים הציבוריים מראים את המומנטום החזק ביותר.
אם נבחן את ביצועי השוק בחלוקה לפי פרמטרים מוגדרים (פקטורים), נגלה כי מדדי המניות העולמיים ללא ארה"ב מציגים ביצועי חסר ביחס למדדי המניות העולמיים בהכללת ארה"ב. כמו כן, מניות מומנטום, צמיחה ומניות בעלות מאפיינים של תנודתיות נמוכה מציגים את הביצועים החזקים ביותר מתחילת השנה.
בהסתכלות על הביצועים של מדדי המניות ברחבי הגלובוס מתחילת השנה נגלה כי מלבד שוק המניות בארה"ב, קנדה וישראל שעולים מתחילת השנה, שאר השווקים הגלובליים יורדים מתחילת השנה, כאשר הירידות באמריקה הלטינית ובברזיל הן העוצמתיות ביותר.
·בעקבות חוסר הוודאות המתגבר בשווקים, הזהב עלה בחדות במהלך השבוע תוך שהוא פורץ לשיאים חדשים מהשנים האחרונות. מניות הזהב לעומת זאת עדיין לא פרצו לשיא חדש ומגיבות באיחור לעליית מחירי הזהב.
יחס שניתן לשים אליו מהבחינה הזו הוא היחס שבין מניות הזהב (GDX) למניות האנרגיה (XLE). היחס נמצא במגמת עליה משלהי 2018. בימים האחרונים, לאחר שביסס את התנועה שלו מעל רמת ההתנגדות האחרונה, החל ניסיון פריצה.
סיכום הדברים
רמות המזומנים בשוק גבוהות. בעקבות התיקונים החדים של תחילת וסוף 2019, משקיעים רבים נותרו מחוץ למשחק והם עדיין ממתינים על הגדר.
הנתונים הכלכליים בארה"ב מעולם לא הצביעו על מיתון בטווח הזמן הנראה לעין. הכותרות כן.
ההשתפרות בפעילות הכלכלית של המגזר היצרני, אשר הווה מרכיב לדאגת המשקיעים מונחי נתונים כלכליים, מסלקת דאגה אחת מהרשימה, לפחות באופן זמני.
נתוני הצמיחה של רווחי החברות צפויים להשתפר ולצמוח ככל שתתעמק שנת 2020.
תחילת ההשתפרות של המגזר היצרני נוטעת שורשים להנחה זו, אך משבר הקורונה עלול לחסל את ציפיות הצמיחה בהמשך.
חוסר האלטרנטיבות בשווקים הפיננסיים והסביבה המוניטרית המקלה משאירים את שוק המניות כפתרון המועדף עבור מרבית רודפי התשואה.
הסביבה הכלכלית בשלל הכלכלות הגדולות, כולל ארה"ב, נשארת תומכת בשווקים הפיננסיים. למעשה, התנאים הכלכליים צפויים לחלחל למספרים גם בהמשך הדרך עם השפעות מורגשות יותר ויותר של הורדת הריבית במהלך החצי השני של השנה שעברה יחד עם הפשרות וההסכמות בשיחות הסחר.
יחד עם זאת חשוב לזכור, כי גם התפנית ברווחי החברות והתחזקות ענף הייצור אינן מבטיחות תשואות חיוביות במהלך 2020. ישנם גורמים נוספים אשר ישפיעו על הלך הרוח של המשקיעים במהלך השנה ועליות חדות בתנודתיות עוד צפויות בהמשך.
הבחירות, לצורך העניין, הן גורם מרכזי אשר ישפיע על השוק במהלך שנת 2020 ואף בשנים שלאחר מכן. במידה ויבחר נציג דמוקרטי לנשיאות, אפילו אם רק יתחזקו סיכוייו להיבחר עם ההתקרבות למועד הבחירות – את השוק ומשתתפיו לא יעניינו רווחי החברות ומגזר הייצור. הם פשוט יתמחרו את שוק המניות בסיכון גבוה במהלך תקופה מסוימת בה לא ברור מי ינצח ויבחר לנשיאות.
אין לדעת עד לאן סאגת הקורונה תרחיק לכת אבל העובדה כי העולם כבר התמודד עם מקרים דומים בעבר מניחה את הדעת על היכולת להשתלט גם על המקרה האחרון. בין אם נגיף הקורונה יתגלה כחמור יותר ובין אם יתנדף ברוח, אין בכוחו בלבד להוביל לסיומו של השוק השורי בעצמו, אך האצה מחודשת של התיקון היא בהחלט תרחיש אפשרי.
פחד הוא אולי הרגש החזק ביותר במערכת הרגשות שלנו כיצורים חיים. בצורותיו הוא עשוי להניע אותנו מתוך חוסר רצון להיפגע, מה שהופך אותו בידי גורמים מסוימים לכלי אולטימטיבי לתמרון ומניפולציה. תיקון בשווקים הוא בדרך כלל הנקודה האסטרטגית שבה משקיעים מעוניינים להשתלב בשוק, אך הוא מלווה בכותרות מטרידות הזורעות פחד בתפיסתם על השוק.
בכדי שתהיה לנו את היכולת לנצל את ההזדמנויות שמר שוק מספק לנו, צריך להתעלם ממסך העשן וצריך לפעול בניגוד לתחושת הכיווץ בבטן.
אז אם חיפשתם נקודה או אירוע אסטרטגי שיאפשר לכם להשתלב בשוק ההון, תיקון הקורונה עלול להיות ההזדמנות המושלמת.
Comments